מהו קרח יבש?
בניגוד לקרח שכולנו מכירים, הקרח היבש אינו עשוי מים אלא פחמן דו-חמצני (co2) קפוא.
פחמן דו-חמצני הוא הגז שאנחנו פולטים בנשיפה וגם הגז שבמשקאות המוגזים. הקרח היבש נראה דומה לקרח "הרגיל" אך תכונותיו מאוד שונות. קרח יבש מאוד שימושי הודות לטמפרטורה המאוד קרה שלו, 78°C-. בתנאים רגילים הקרח היבש עובר ישירות ממוצק לגז תוך דילוג על מצב צבירה נוזל– המראה. הודות לתכונה הזאת כשהקרח היבש מתחמם הוא פשוט "נעלם" מבלי להרטיב או להשאיר שאריות.
איך שומרים על קרח יבש?
לא במקפיא אלא בצידנית. ככל שהצידנית או הקלקר יהיו איכותיים יותר ויספקו בידוד טרמי גדול יותר, הקרח היבש ישמר זמן ארוך יותר. אין להדק את הצידנית לסגירה הרמטית לגמרי (לדוגמה סגירת הברגה) מכיוון שהמראת הקרח היבש יצור לחץ שיכול להזיק לצידנית.
במידה ומשתמשים בצידנית עשויה פלסטיק יש לרפד את תחתית הצידנית עם קרטון, עיתונים או קלקר מכיוון שמגע ישיר של הקרח היבש עם הפלסטיק יכול לבקע אותו (כנ"ל עם דפנות הצידנית במידה והקרח היבש נוגע בדפנות הפנימיות). עטיפת גושי הקרח היבש בעיתון מספקת בידוד נוסף שמאט את העלמות הקרח.
מהם השימושים הנפוצים?
הוראת המדעים
קרח יבש הוא חומר נהדר להדגמת עקרונות מדעיים כמו מעבר בין מצבי צבירה. תלמידים וסטודנטים בכל הגילאים מתרשמים מאוד מהדגמות וניסויים עם קרח יבש. ד"ר סרחיו ברוידו לימד שנים רבות באגף המחוננים של משרד החינוך ואנחנו רואים במורים כקולגות ותמיד שמחים לשתף אותם מנסיונינו האישי בשימוש של קרח יבש במעבדת בית הספר וכמובן לדאוג לאספקת קרח יבש בצורה טובה ובטוחה.
גסטרונומיה ומיקסולוגיה
שפים, קונדיטורים וברמנים משתמשים בקרח יבש במנות ובמשקאות על מנת ליצור אפקטים דרמטיים בהגשתן. אנחנו מספקים קרח יבש המאושר לשימוש במזון. אנחנו בטקסטורות מתמחים במיקסולוגיה ובבישול מולקולרי ויותר משמחים להעמיד לרשותכם את הידע והנסיון שרכשנו בתחום לאורך השנים.
איך יוצרים את אפקט הערפל?
בסמוך לשימוש יש לקחת את גושי הקרח היבש ובעזרת פטיש יש לשבור אותם לחתיכות קטנות (בנוסף אנו מספקים חתיכות קטנות בגודל של גירים מוכנות לשימוש).
ממלאים כלי או קערה במים חמים ומכניסים פנימה חתיכות של קרח יבש. כאשר הערפל מתמוגג אפשר להוסיף עוד חתיכות. בהמשך כשהמים מתחילים להתקרר , מומלץ להחליפם במים חמים. טיפ – אם אתם משתמשים בכלי שקוף מזכוכית, הוסיפו למים צבע מאכל שישדרג את המראה (צבע העשן יישאר לבן).
ניתן גם להשתמש בקרח יבש להכנת פירות מוגזים (טכניקה המשלבת שימוש בסיר לחץ או בסיפון) וגם בשביל להכין גלידה בכ-90 שניות בלבד!
הטסת תרופות ומזון לחו"ל
חברות תעופה מאפשרות להעלות למטוס מיכל עם קרח יבש כחלק מהמטען האישי של הנוסע (קיימת הגבלה על כמות הקרח שניתן להעלות למטוס ולפני שטסים יש לברר את הכמות מול חברת התעופה).
לשמירת מזון בטיולים
שימוש בקרח יבש יעניק לכם פתרון אידיאלי לאחסון מזון בקירור כשתרצו לצאת לקמפינג או לטיול ארוך.
כיצד שומרים מזון בקירור עם קרח יבש?
מניחים את הקרח היבש בתחתית הצידנית או הקלקר בכדי להקל על הגישה לאוכל והשתיה כשנרצה להוציא אותם. מומלץ להניח עיתונים או קרטון מעל לקרח היבש על מנת ליצור מחיצת בידוד מכיוון שמגע ישיר עם הקרח עלול ליצור כוויות קור ולפגוע במזון(במיוחד במוצרים רגישים כמו בשר). פחיות ובקבוקי שתיה חשוב להניח רחוק ככל האפשר מהקרח היבש מכיוון שהקפאתם גורמת להרחבת נפחם ויש סכנה שישברו ויתנפצו.
שיעור המראת הקרח היבש תלוי, בין היתר, בצורת הקרח, בטמפרטורה בחוץ ובסוג המיכל שבתוכו הוא נשמר. על כן מאוד קשה להמליץ מהי כמות הקרח הנדרשת.אך ישנו כלל אצבע שבאמצעותו אפשר להעריך את כמות הקרח הנדרשת לצורך לשמירת מזון קפוא: משקל זהה של קרח יבש מול משקל האוכל, בעבור כל יום של אחסנה.
שילוב של קרח יבש ושל קרחוני ג'ל מהווה דרך מצוינת להאריך את פרק הזמן שהמזון נשאר קפוא. הקרח היבש יעלם ראשון אך ישמור על הקרחונים קפואים מה שיאפשר שמירת המזון קר ליותר זמן.
הצלת המזון במקרה של תקלה במקרר או במקפיא
באופן כללי אפשר להגיד שביום קיץ המזון ישאר קפוא בפריזר בין 3 ל-6 שעות (ככל שהוא מלא יותר זה יותר טוב). לכל 24 שעות יש להכניס לפריזר בין 7 ל-12 ק"ג קרח יבש.
במקרר מקולקל יש להניח גוש של כ-5 ק"ג קרח יבש במדף התחתון. זה יספיק לכ-24 שעות. אין להניח את הקרח ישירות על מדף הזכוכית אלא יש לשים עיתונים או סמרטוט בין הקרח למדף. קרח יבש נוסף כדאי לשמור בצידנית או קלקר.
אמנות וארועים
הקרח היבש יוצר ערפל שנשאר קרוב לריצפה וכך יוצר אפקט מרהיב בחתונות, מסיבות, ארועי חברות, וגם בסרטים ובהופעות. אנחנו מספקים, למשל, קרח יבש לבלט הישראלי ליצירת אפקט של "שיקוי" מרשים בהופעת "שלגיה ושבעת הגמדים״.
תעשיית המתכת
מפעלי מתכת משתמשים בקרח יבש על מנת לקרר חלקי מתכת ובכך להביא לכיווצם הזמני כדי למקמם בתוך חלקים אחרים, למשל מיסבים בצירם..
הכנת קנאביס קיף
מרבית החומרים הפעילים בקנאביס (קרבונואידים) נמצאים בטריכומות שבפרח ובעלים.
"קיף" (kief) הוא למעשה ריכוז גבוה של הטריכומות. שיטת הקרח היבש מאפשרת להפריד מרכיב זה משאר חלקי הצמח ללא שימוש בחומרים כימיים. קרח יבש הוא מאוד קר ובקלות הוא מקפיא את הבלוטות האלה מה שמקל על הסרתן. התהליך הוא פשוט: הקנאביס והקרח היבש מוכנסים לשקית סינון והטריכומות נופלות מהשקית המנוערת ונאספות. אגב, ניתן לרכוש אצלנו שקיות סינון בגדלים שונים ואיכות גבוהה.